måndag 20 april 2009

En hög prislapp behöver inte betyda dyrt.

Gudarna skall veta att jag under åren köpt persedlar och prylar som jag sedan har ångrat. Dessa varor blir nästan per automatik dyra. De har däremot inte alltid haft ett högt pris.

Däremot har hiskeligt höga priser ibland kunnat resultera i exklusiva material, utmärkt hantverk och vackert utseende. En upplevd prisvärdhet. Tack och lov har antalet misslyckade inköp minskat med åren. Kanske har jag lyckats få någon slags 'fingerspitzengefühl'.

Låt mig ta ett exempel. Nedan syns två av mina par skor. Bägge paren var väldigt dyra. Nej, låt mig omformulera mig. Ena paret var väldigt dyrt, det andra paret kostade bara en sjuhelvetes massa pengar.


Det vänstra paret från Louis Vuitton kostade sina surt förvärvade slantar. Detta trots att det är en fullständigt alldaglig sko med gummisula. Den hade lika gärna kunnat komma från Tiger och kostat en tusenlapp, och i så fall varit ett bra köp. Nu känns den bara dyr och onödig.

Det högra paret är från John Lobbs Prestige-linje. De kostade ungefär tre gånger så mycket som det första paret, och var med det nästintill oförsvarligt dyra. Men trots det höga priset så känns de på något sätt prisvärda. De är extremt välgjorda, med snygga proportioner och fint läder. Om man tar hand om dem så håller de en halv livstid. Det bästa är att man kan få skor av den här kvaliteten från t.ex. Crockett&Jones för runt 4000kr.

Så, om du vill vara flott så tänk efter innan du köper jeans, sneakers och t-shirt från det svindyra 'mode'-märket. Investera istället i prisvärda och tidlösa plagg. Då spelar det ingen roll om det står H&M, J.Crew eller Borrelli innanför kragen, gå efter vad Du tycker är ett rimligt pris. Vanliga raka jeans behöver inte kosta mer än tusenlappen och tidlösa skodon från t.ex. Crockett&Jones duger åt den mest kräsne skokonnässör.

2 kommentarer:

 1. väl talat, själv har jag två plagg som "svidit" i plånboken, dock inte i samma prisklass som dina och dessa köp var rejält genomtänkta, hade letat efter liknande plagg i snart ett år, skor däremot håller jag mig för tillfället till ebay och har kommit undan för runt 500 kr per par och dessa skor känns rejält stabila och ordentligt tillverkade. I framtiden hoppas jag ju givetvis att jag ska ha lönen för att kunna investera i riktigt fina skor m.m men idagsläget så är det inte försvarbart, då skulle jag kunna köpa 1-2 plagg per år max(och då gäller det att allt verkligen håller annars är det förstört)!

  Själv har jag alltid fascinerats av just märkeshysterin, framförallt när det kommer till skor, jag menar Tom Ford och liknande tar ju ofta över 10 000 kronor för ett par skor och inte fan lär det vara så mycket bättre kvalitet än t.ex. Crocket and jones!
  //Jimmy

  SvaraRadera
 2. Man kan nog utgå från att Tom Fords skor är utmärkta. Man kan nog också utgå från att han låter någon annan firma tillverka dem. Kanske tillverkas de av Zegnas/Ferragamos gemensamma skotillverkare? Det finns åtminstone rykten som insinuerar det. Angående prisvärdheten så beror det givetvis på vad man är ute efter. Är form, design och ovanliga läderbehandlingar det viktigaste så kan Tom Fords skor säkert vara utmärkta. Om man bara ser till läderkvaliteten och hantverket så kan man nog förutsätta att Crockett&Jones är ett fullgott alternativ. Speciellt deras 'Handgrade'-kollektion är utmärkt.

  Man ska givetvis komma ihåg att kända modenamn som Tom Ford eller Thom Browne kan ta ut en hyfsad avans bara för sina namn. Om man tycker att det ger ett mervärde, 'go for it'. Jag tycker dock oftast att man hittar mer prisvärda alternativ annorstädes.

  SvaraRadera