måndag 27 april 2009

Udda klockor

Klocksamlande anses ofta vara en kostsam hobby. Det stämmer också om man som t.ex. Mikael Englund, som driver Kings klockblogg (som förövrigt är mycket läsvärd), samlar på gamla Rolex-modeller. Men det går att få ihop intressanta klocksamlingar med betydligt färre satsade kronor. Man kan t.ex. inrikta sig på udda modeller eller ovanliga tekniska lösningar. Nedan syns några exempel där samtliga bilder är tagna härifrån:

Bulova Thermatron drivs av den värme som alstras av bärarens arm. Den lilla temperaturskillnad som uppstår mellan huden och klockans ovandel är tillräcklig för att en bimetallkonstruktion skall kunna generera en svag elektrisk spänning. Denna spänning driver urverket. Utvecklingen av den speciella tekniken kom att bli så kostsam att Bulova nästintill gick under som företag.
Citizen Ana-Digi Temp har inbyggd temperaturgivare. Den fantastiska 80-talsdesignen med de många små urtavlorna gör att den sticker ut.
Bulova Accutron Spaceview var en av de första elektroniska klockorna. Man ville förbättra precisionen vid tidsmätning gentemot de vanliga helmekaniska urverken. Bulova Accutron finns i en uppsjö av modeller, men Spaceview-modellen, med sin genomskinliga urtavla, visar upp tekniken på ett roligt sätt.
Urverket i Tissot Astrolon är nästan uteslutande tillverkat av plast. Det kanske inte låter som världens mest hållbara konstruktion, men det är en udda fågel och därmed ett intressant samlarobjekt.

1 kommentar:

  1. trevligt inlägg, själv kan jag inte påstå att jag samlar klockor men gillar att hitta lite udda pjäser, favortien just nu är nog min swatch musical, långt ifrån något mästerverk men just därför gillar jag den lite udda och "småfula" klockan!

    SvaraRadera