onsdag 13 maj 2009

Omega Speedmaster Professional

Sedan NASA, till Apollo-uppdraget, valde att utrusta astronauterna med Omega Speedmaster Professional så är den en av världens mest välkända klockmodeller. Klockan bars av Buzz Aldrin när han tog sina första steg på månen. Neil Armstrong hade dock lämnat sin klocka i månlandaren The Eagle, för att ersätta ett instrument som inte fungerande. Efter den historiska händelsen går Speedmastern under smeknamnet "Moonwatch".
Nasa letade efter en klocka att använda i rymdprogrammet och utsatte en mängd olika modeller, från olika tillverkare, för mycket tuffa tester. Målet var att hitta den klocka som bäst kunde klara av de ogästvänliga förhållandena i rymden. Speedmastern gick segrande ur prövningarna. Med det inte sagt att den klarade alla testerna felfritt, men den lyckades undvika allvarligare fel. Armbandet som användes (och fortfarande används) var ett långt kardborreband, som tilläts fästas utanpå dräkten vid rymdpromenader.
För den klockintresserade så är ofta "kalibern" viktig, dvs. vilket urverk som sitter i boetten. Speedmaster Professional har varit utrustad med lite olika urverk genom åren. Av historiska skäl anses dock det mest samlarvänliga vara kalibern 321. Idag utgörs NASAs rymdklocka av den vidareutvecklade modellen X33. Med digital visning i centrum av urtavlan ges långt mycket större möjligheter för avancerade funktioner, vid sidan om ren tidmätning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar