onsdag 10 juni 2009

Omega Speedmaster Professional - 'Alaska project'

...och andra specialutgåvor.Omega är mästare på att släppa specialutgåvor av sina storsäljande standardmodeller. Roligt för samlaren, men framför allt roligt för Omega som kan göra lättförtjänta pengar. Det kan räcka med en nydesignad urtavla till en existerande modell för att man skall kunna sälja några extra klockor till luttrade samlare och entusiaster. En specialutgåva tillverkas ofta i en begränsad upplaga. För Omega betyder det dock, i praktiken, oftast "limiterad upplaga" snarare än limiterad upplaga. Affärsmässigt verkar det dock vara ett framgångsrecept för klockgiganten. Här nedan följer några exempel ur Speedmasterserien.

Efter att ha nått framgång hos NASA med "månklockan" så hade man, vid 70-talets början, stärkta självförtroenden hos Omega. Man började planera en klocka tänkt att utrusta astronauter på en färd till månens "baksida". På grund av det ogästvänliga "klimatet", ställdes speciella krav på att bland annat tåla stora temperaturvariationer. Prototypen döptes till 'Alaska project', i syfte att ge associationer till extrem kyla.Färden till 'the dark side of the moon' stannade dock på planeringsstadiet och Alaskaprojektet kom att läggas ner. Efter att ha legat i glömska i nästan fyra decennier såldes prototypen 2007 på specialauktionen Omegamania. Denna händelse skapade en mindre hysteri bland klocksamlare, och mycket riktigt så stod Omega med denna nya specialmodell på Baselmässan i fjol.

Urtavlan är vit för att absorbera så lite solstrålning som möjligt. Den röda ringen monteras utanpå den befintliga boetten och är tänkt att isolera från extrema temperaturer.Efter att oskadda ha återvänt till jorden, så tilldelade besättningen från Apollo 13 Omega med den informella "Snoopy award". Utmärkelsen som delas ut till personer eller organisationer som på något sätt varit astronauterna behjälpliga. Skälet var såklart den viktiga betydelse som Speedmasterklockan kom att få under den dramatiska rymdfärden. Omega hyllade såklart utmärkelsen med en limiterad upplaga.2007 firades 50-årsjubileet av månklockan med en limiterad specialutgåva. Att lägga märke till är den klassiska sjöhästen i guld vid klockan 12 på urtavlan.Med något luddiga skäl presenterades specialutgåvan "From The Moon To Mars". På urtavlan syns bilder på månen, jorden och mars. Den något lama modellen presenterades i syfte att stadfästa Speedmasterns roll som den främsta rymdklockan, i och med att sökandet efter liv på mars ökade alltmer i intresse.

3 kommentarer:

 1. Eller vad sägs om Rolex Submariner med röd text istället för vit? tiodubbla priset när rätt folk börjar buda...

  SvaraRadera
 2. Vad är det man säger, det rationella tänkandet är det som skiljer oss från djuren? Kanske inte ändå.

  Det är ju jäkligt märkligt att de röda "subborna" väcker sånt habegär. But that's life.

  SvaraRadera
 3. Så snygga omega klockor!! vill ha varje dag!

  SvaraRadera