tisdag 23 juni 2009

Porsche 356

Porsche 356 tillverkades mellan åren 1948 och 1965. Bilen kom att bli startskottet för framgångssagan Porsche. Bilens konstruktion baserades till stor del på befintlig teknik från Volkswagen, men 356 var ändå en riktig sportbil. Den starka fyrcylindriga boxermotorn monterades längst bak i bilen, bakom bakaxeln. Den något udda layouten, hämtad från VW-bubblan, återkommer än idag i 911-serien.
Porsche 356 är såklart en självklar klassiker i sportbilshistorien. Därmed har den också synts oräkneliga gånger i tv, film och media, vare sig det är på den klassiska bilden med James Dean, med tvättsvampen i högsta hugg, eller i tv-serien Beverly Hills, med karaktären Dylan bakom ratten.
Porsche 356 uppdaterades flera gånger under sin relativt långa tid i produktion. Utvecklingen hinner trots allt gå en bra bit framåt, både konstruktionsmässigt och designmässigt, under två årtionden. Det finns därför ett flertal olika karosser och utföranden av bilen, varav några var ämnade för ren banracing.

4 kommentarer:

  1. hade man inte tackat nej till. Synd att priset på en välbehållen är så saftig som den är

    SvaraRadera
  2. Ja, de är dyra. Av 356 finns det dock oerhört fina replikor, om man kan tänka sig att ge avkall på äkthet men ändå få ta del av de fina linjerna.

    SvaraRadera
  3. Porsche 356 - bättre hittad mat får man leta länge efter.

    SvaraRadera